October 2011

S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
1617181920 2122
23242526272829
3031     

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Sunday, June 7th, 2009 12:06 pm
Kävin katsomassa uusimman Terminaattorin. Se oli yllättävän mukaansatempaava. Olin aiemmin päivällä lukenut Stuart Hallin toimittamaa kirjaa Representation. Cultural Representations and Signifying Practices ja esimerkiksi Transformers-trailerin aikana näin valkokankaalla vain representaatiota, mutta itse elokuvan alettua ne eivät enää pyörineet mielessä. Samastuin yllättävän paljon elokuvan henkilöihin ja eläydyin tunteilla tapahtumiin. Mitenkään kritiikittömästi en suhtaudu elokuvaan, mutta innostuin minulle aiemmin tuntemattomasta Terminaattori-maailmasta niin, että päätin alkaa katsoa tv-sarjaa Sarah Connor Chronicles.

Terminaattori – pelastus kertoo siis Marcus Wrightista, joka teloitettavana rikollisena testamenttaa ruumiinsa tieteelle ja herää viitisentoista vuotta kuolemansa jälkeen henkiin, tietämättään osittain koneena. Hän saa tietää, että Skynet on tuhonnut ihmisten asuttaman Amerikan sellaisena kuin hän sen tunsi, ja lähtee tapaamiensa hellyttävien nuoren Kyle Reese -nimisen miehen ja mykän pikkutytön (joka tuntui olevan tämän elokuvan Magical Negro) Starin kanssa taistelemaan koneita vastaan. Nämä heikot ja suojattomat otetaan tietenkin kiinni matkalla. Marcus kohtaa John Connorille töitä tekevän Blair Williamsin ja pääsee John Connorin päämajaan, mutta siellä paljastuu, että Marcus onkin osittain kone. Blair kuitenkin pelastaa Marcusin ja auttaa tämän pakenemaan, ja John Connorkin uskoo, että Marcus on hyvä tai hänestä voi ainakin olla jotain hyötyä. Marcus auttaa Johnin Skynetin päämajaan ja yhdessä he pelastavat Kylen ja Starin sekä toisiaan vuorotellen. John saa kuolettavan haavan taisteluissa, jolloin Marcus uhraa oman elämänsä, jotta vastarintaliikkeen sydän ja "messias" ei menehtyisi.

Elokuvassa oli hyvin vähän naishahmoja eikä se läpäise Bechdel-testiä, eli siinä ei ole kahta naista, jotka puhuisivat keskenään jostain muusta kuin miehestä. Lisäksi siinä on kohtaus, jossa nainen (Blair) on hetkisen yksin ja joutuu heti (seksuaalisen) väkivallan uhan kohteeksi, ja hän jää alakynteen kolmea tai neljää miestä vastaan, kunnes Marcus pelastaa hänet. Elokuvan pääasiallinen samastumiskohteeni oli Marcus: hän ei joudu kertaakaan seksuaalisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi, hän ei tee seksuaalista väkivaltaa, ja hän on lähestulkoon voittamaton ja pysäyttämätön elokuvan taisteluissa. Tällä tasolla elokuva siis vetosi minuun. Jätän tällä kertaa miettimättä, voisiko elokuvassa olla tällainen naishenkilökin.

Elokuvan koneet olivat minusta yllättävän (käytän tuota sanaa koko ajan, mutta olin yllättynyt monista asioista reaktioideni suhteen, niin että se on paikallaan) vaikuttavia. Kun Marcus, Kyle ja Star ovat jossain vanhalla huoltoasemalla pyytämässä paikallisilta polttoainetta, ja äkkiä paikalla onkin kerrostalon kokoinen terminaattori, olin kauhuissani. Jotenkin uhan koko ja pysäyttämättömyys vakuuttivat minut siitä, että täytyy pelätä, vähän kuin painajaisessa jossa uskoo tapahtumat todeksi. Minua toisaalta huvittaa ja ihmetyttää, että noinkin naurettavalla konseptilla on niin suuri vaikutus minuun ("Hei pannaan siihen robotti! Joka on viisitoista metriä korkea! Ja jolla on pyssy pään paikalla!"), mutta toisaalta on myös aika hauskaa tuntea kerrankin voimakkaasti ilman kyynistä etäisyyttä. Sain ainakin elokuvasta enemmän irti viattoman suhtautumistapani ansiosta. Paitsi että koin aitoa (vaikkakaan en kovin suurta) pelkoa, oli myös samastumisen kautta vielä nautittavampaa, kun Marcus on yhtä pysäyttämätön kuin elokuvan viholliskoneet.

Olin hyvin jännittynyt elokuvan tapahtumien tähden melkein koko elokuvan keston ajan: jännitteet ovat elokuvassa aika yksinkertaisia, mutta nähtävästi ne minun kohdallani toimivat hyvin. John Connor saa käskyn tuhota Skynetin päämajan tietämättä, että hänen etsimänsä Kyle Reese on siellä; kukaan ei aluksi tiedä, että Marcus on osittain kone; kun se selviää, melkein kaikki ihmiset pitävät häntä aluksi vihollisena. Tässäkin tapauksessa elokuvan tapahtumien uskominen ja voimakas eläytyminen tietysti lisäsivät viihtymistäni.

En ollut kovin kiinnostunut John Connorista, eikä se ehkä ole Terminaattori-elokuvien ideakaan. Odotan suuria Sarah Connor Chroniclesilta. Pääosissa ovat Lena Headey ja Summer Glau.

Reply

From:
Anonymous
OpenID
Identity URL: 
User
Account name:
Password:
If you don't have an account you can create one now.
Subject:
HTML doesn't work in the subject.

Message:

 
Notice: This account is set to log the IP addresses of everyone who comments.
Links will be displayed as unclickable URLs to help prevent spam.