October 2011

S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
1617181920 2122
23242526272829
3031     

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Monday, March 16th, 2009 04:19 pm
Kävin katsomassa Watchmen-elokuvan viime viikolla. En ole lukenut sitä sarjakuvaa, enkä tiennyt elokuvasta juuri mitään muutenkaan, oikeastaan vain sen että se perustuu sarjakuvaan ja että siinä on paljon väkivaltaa. Olisin kyllä pysynyt paremmin kärryillä, jos olisin lukenut sarjakuvan ensin; toisaalta oli kiinnostavaa katsoa, miten elokuvan ymmärtää ilman taustatietoja.

Elokuvan alku oli todella hieno: historialliset tapahtumat ja sarjakuvamainen tyyli viehättivät. Muutenkin elokuva näytti hyvältä.

Naisen kanssa suhteessa olevan naisen kuolema muutaman minuutin kuluttua laski tunnelmaani – hänellä ei muistaakseni ollut edes vuorosanoja. Pandagonin arvostelussa todetaan, että oli hyvä että tappaminen esitettiin selkeästi viharikoksena, mutta minä olisin mielelläni katsonut elokuvan ilman kuollut lesbo -syndroomaa.

Toinen masentava tekijä elokuvassa oli valkoisten näyttelijöiden paljous. Muita kuin valkoisia näyttelijöitä oli vähän, ja useimmat näiden vähienkin roolihahmoista olivat rikoksista tuomittuina vankilassa tai katujengeissä, ja näimme heitä lähinnä hetkisen aikaa ennen kuin joku valkoisista päähenkilöistä alkoi tehdä heille väkivaltaa.

En tosiaan tiennyt etukäteen, millainen elokuva on kyseessä, eikä elokuva aina puhunut itse puolestaan. Väkivallan kyseenalaisuus ja oikeuden puolustajien epäilyttävät teot näyttäytyivät välillä selvästi, toisinaan taas elokuva tuntui tavalliselta supersankari-leffalta, jossa väkivalta on coolia. Näin kävi mielestäni esimerkiksi vankila-kohtauksessa Silk Spectren (II) ja Night Owlin hakiessa Rorschachia.

Seuraavasta on jotenkin vaikeaa kirjoittaa, se tuntuu välillä pieneltä asialta, välillä huomattavan suurelta. En ollut kovin innoissani kohtauksesta, jossa Koomikko melkein raiskaa Silk Spectren (I), ja viittauksista, että hän myöhemmin tekikin sen. Kohtaus tietysti kuvaa sitä, miten vastenmielinen ja paha Koomikko on, sekä näyttää osaltaan elokuvan maailman ja ihmiskuvan synkkyyttä. Miehen naiselle tekemässä seksuaalisessa väkivallassa elokuvantekijän sanoma kiteytyy.

Minua väsyttävät tällaiset kohtaukset. Naiseen kohdistuva seksuaalinen väkivalta tai sen uhka ei ole mikään yksittäistapaus elokuvissa, vaan se toistuu. En halua katsella sitä enää. En halua nähdä miten elokuvantekijä yrittää sanoa sillä jotain, en halua nähdä miten tuollaiset kohtaukset ovat tulkittavissa rangaistuksina naisten toimijuudesta ja pukeutumisesta ja silkasta olemassaolosta, en halua nähdä miten niissä liikutaan kiihottavan ja tuomittavan rajamailla, en vain halua nähdä niitä enää.

Elokuvassa samastuin eniten Rorschachiin. Mietin eilen, että enhän minä voi siitä tänne kirjoittaa, kun Rorschachin hahmo on sellainen kuin on. Sitten tajusin, että Rorschach tarjosi vastapainon raiskaus-kohtaukselle. Silk Spectren kasvot hakataan verille ja hän päätyy pöydälle avuttomana. Rorschach kuljeskelee kaupungilla mistään vaarasta piittaamatta ja taistelee poliisien tullessa häntä pidättämään. Hän ei koskaan anna periksi ja selviytyy epätodennäköisimmistäkin tilanteista. Hän on jo päässyt melkein ulos vankilasta kun Laurie ja Dan tulevat häntä pelastamaan – toisin kuin Silk Spectre, joka olisi ilmeisesti raiskattu ellei huoneeseen olisi viime hetkellä tullut muita. Kun Rorschach on vankilassa, yksin, vihamiehiensä ympäröimänä, hän sanoo: "None of you understand. I'm not locked up in here with you. You're locked up in here with me."

Näyttelijöistä parhailta tuntuivat Jackie Earle Haley (Rorschach) ja Jeffrey Dean Morgan (Koomikko). Olin pettynyt Malin Åkermaniin (Laurie/Silk Spectre II) ja Patrick Wilsoniin (Dan/Night Owl). Heidän roolihahmonsa olivat enimmäkseen tylsiä ja värittömiä. Tajusin vasta myöhemmin arvosteluja lukiessani, että heidän oli tarkoitus olla toisiaan hyväksi käyttäviä ja supersankariroolissaan roikkuvia. Olen katsonut tänä vuonna sellaisia elokuvia, joissa tällaiset vivahteet olivat kristallinkirkkaita. Kyse voi tietysti olla näyttelijätyön sijaan tai lisäksi myös käsikirjoituksesta tai muista seikoista.

Kaiken kaikkiaan on vaikeaa tehdä mitään yhteenvetoa elokuvasta. Sanoinkin heti sen jälkeen, että siinä oli todella hyviä puolia ja todella huonoja puolia.

Reply

From:
Anonymous
OpenID
Identity URL: 
User
Account name:
Password:
If you don't have an account you can create one now.
Subject:
HTML doesn't work in the subject.

Message:

 
Notice: This account is set to log the IP addresses of everyone who comments.
Links will be displayed as unclickable URLs to help prevent spam.